Grunderna i poker

Tyskarna har spelat ett bluffspel känt som “Pochen” sedan 1400-talet. Den anpassades senare till en fransk version känd som “Poque”, som så småningom bars till New Orleans och spelades på Mississippis flodbåtar.

Spelet förbättrades ytterligare på 1830-talet, och det blev känt som Poker. Nyckelregeln att dra kort för att förbättra sin hand lades till under inbördeskriget. Stud Poker, en variant, uppstod under samma period. Det finns hundratals olika pokervarianter, och spelet spelas inte bara i privata hem utan även i otaliga pokerrum på välkända kasinon. Poker kan spelas för slantar eller tändstickor i en social miljö, eller för tusentals dollar i en professionell miljö.

Poker kräver mycket tur, men det kräver också mycket skicklighet, och varje spelare är ansvarig för sitt eget öde.

PACKET

Den vanliga 52-kortsleken används, med en eller två jokrar ibland. Även om poker är ett enpacksspel, används nu två paket av olika färger i praktiskt taget alla spel som spelas i klubbar och bland de bästa spelarna för att få fart på spelet. Det andra paketet blandas och förbereds för nästa affär medan en delas ut. Följande är tekniken för två paket: Den tidigare dealern samlar alla kort från paketet han delat ut, blandar dem och placerar dem till vänster medan delning pågår. Den blandade kortleken skickas till nästa dealer när det är dags för nästa deal. I många spel med två paket skärs paketet av dealerns vänsterhandsmotståndare snarare än högerhandsmotståndaren.

I klubbar är det normalt att byta ut kort ofta och att tillåta alla spelare att begära nya kort när som helst. Båda paketen bör bytas ut när nya kort introduceras, och förseglingen och cellofanförpackningen på de nya kortlekarna ska brytas till alla spelare.

POÄNG/VÄRDEN PÅ KORT

Även om poker kan spelas på en mängd olika sätt, kan en spelare som förstår pokerhandsvärdena och satsningsreglerna spela i alla typer av pokerspel med lätthet. En pokerhand består av fem kort, förutom i några få varianter av spelet. Från fem lika (det bästa) till inget par eller inget (det sämsta) rankas pokerhänder enligt följande:

Five of a Kind — Det här är den bästa möjliga handen, och det kan bara hända i spel med minst ett jokerkort, som en joker, två enögda knekt eller fyra tvåor. Fyra tior och ett jokerkort, eller två damer och tre jokerkort, är exempel på fem lika.

Straight Flush – När bara det vanliga paketet används och inga jokerkort används, är detta den bästa möjliga handen. En stege färg består av fem kort i rad i samma färg, såsom 10, 9, 8, 7, 6 i hjärtan. A, K, Q, J och 10 i en färg är de högst rankade straight flush, och denna kombination är känd som en royal flush eller royal straight flush. Chansen att få den här handen är cirka 650 000 till 1.

Four of a Kind — Den näst högsta handen är en straight flush, och den rankas precis bakom den. Fyra ess eller fyra treor är två exempel. Det spelar ingen roll vad det oöverträffade femte kortet är.

Tre 8:or och två 4:or, eller tre ess och två 6:or, utgör en kåk.

En färg är fem kort i samma färg som inte alla är i samma ordning. Q, 10, 7, 6 och 2 av klubbar är ett exempel.

En stege är fem kort i rad som inte alla är av samma färg. Siffrorna 9, 8, 7, 6 och 5 är ett exempel.

Three of a Kind – Den här handen består av tre kort av samma rang och två kort av olika rang, till exempel tre knektar, en sjua och en fyra.

Två par – Den här handen har ett par av en rang och ett annat par av olika rang, såväl som ett femte kort av en annan rang, som Q, Q, 7, 7, 4, och så vidare.

Ett par – Denna vanliga kombination består av endast ett par, med de återstående tre korten av olika rang. 10, 10, K, 4, 3 är ett exempel.

Inget par – Denna hand innehåller ordet “ingenting”. Det finns inga par bland de fem korten, inte heller är de alla av samma färg eller rang. När fler än en spelare inte har ett par, rangordnas händerna enligt det högsta kortet i varje hand, så en hand med ess trumfar en hand med hög kung och så vidare.

Eftersom färgerna i Poker inte har någon relativ rang, är två händer som är identiska kort för kort oavgjort. I det här fallet delas potten mellan spelarna som är lika. Om två händer har samma höga par, avgör rankningen av nästa kort i varje hand vilken som vinner. Till exempel: 9, 9, 7, 4, 2 förluster 9, 9, 5, 3, 2. På samma sätt skulle det femte kortet avgöra mellan två händer med identiska parningar. Till exempel: Q, Q, 6, 6, J segrar över Q, Q, 6, 6, 10.