Turnaukset

Backgammon on taitopeli, jossa sattumalla – eli tässä tapauksessa nopanheitolla – on vaikutusta lopputulokseen. Tämä tekee siitä mainiosti turnauksiin soveltuvan pelin, ja lajin lukuisat eri klubit järjestävätkin säännöllisesti omia turnauksia. Turnausten voittaja määräytyy yleensä erillisten pelien kokonaistulosten mukaan. Backgammonia pelataan kaikkialla maailmassa, ja lajissa järjestetään lukuisia kansallisia turnauksia. Niiden lisäksi monet yhdistykset järjestävät backgammonin virallisia turnauksia sekä kansainvälisiä turnauksia.

Backgammonin turnausmuotoja

Sit & Go -turnauksissa peliin osallistuvat pelaajat ilmoittautuvat ennakkoon mukaan. Pelaajien määrä vaihtelee turnausten välillä. Event-turnaukset järjestetään tiettynä aikana, ja mitä enemmän pelaajia liittyy mukaan, sen suuremmaksi palkinnot kasvavat. Swing-turnauksissa pelaajat aloittavat samalla määrällä pelirahaa, ja peliä pelataan kunnes yksi pelaaja voittaa kaikki pelirahat. Backgammonin satelliittiturnausten palkkiona on ilmainen mahdollisuus osallistua isompiin backgammon-turnauksiin. Knockout-turnauksissa jokaisen osaottelun parhaiten pärjänneet pelaajat menevät jatkoon.

Backgammonin MM-kisat

Ensimmäinen backgammonin MM-kisat järjestettiin Las Vegasissa, Nevadassa vuonna 1967. Sen ja vuoden 1968 kisat voitti Tim Holland. MM-kisoja ei järjestetty vuosina 1970- ja 1971. Vuonna 1975 turnaus siirtyi Bahamalle. Vuosina 1976, 1977 ja 1978 järjestettiin kaksi MM-turnausta, yksi Bahamalla nimeltä Bahama World Championship ja toinen Monte Carlossa nimeltään European Open Championships.

Jako eurooppalaisiin- ja amerikkalaisiin turnauksiin oli selkeä, kunnes Monte Carlo tunnustettiin yleisesti World Backgammon Championshipin turnauspaikaksi. Turnauksia on nykypäivään mennessä järjestetty siellä kolmen vuosikymmenen ajan. Monte Carlon turnaus vetää sisäänsä satoja pelaajia, ja kisailu kestää vuosittain viikon verran. Vuoden 2016 elokuussa järjestettiin 42. MM-kisat, joiden päätteeksi ruotsalainen Jörgen Granstedt kruunattiin vuoden 2016 hallitsevaksi mestariksi. MM-kisat televisioidaan, joten penkkiurheiluun taipuvaiset backgammon-fanitkin pääsevät nauttimaan lajin huippuosaamisesta livenä.

 
 
backgammon-suomi-artikkeli-images-1 

Backgammon Euroopassa ja Suomessa.

Hiljattain perustettu European Backgammon Federation järjestää muun muassa Euroopan joukkuemestaruusturnauksia (European Backgammon Championship) ja pyrkii edistämään backgammonin asemaa taitopelinä Euroopassa sekä yhtenäistämään lajin lukuisia sääntömuotoja. EBF järjestää ja promotioi myös kansallisia turnauksia, ja monet Euroopan kansalliset backgammon-ryhmät ovat EBF:n jäseniä.

Suomen Backgammon ry on perustettu 1974, ja se on nykyisin European Backgammon Federationin liitännäisjäsen. Yhdistys järjestää turnauksia vuosittain, joista merkittävimpänä Finnish Open -turnaukset. Mukana on kuitenkin myös muita arvostettuja backgammon-turnauksia. 42. Suomen avoin backgammon -turnaus järjestetään lokakuussa.

Backgammonin kansainväliset turnaukset

Suurimmat kansainväliset turnaukset järjestetään World Series of Backgammonin sekä World Backgammon Associationin (WBA) toimesta. World Series of Backgammonin ensimmäinen turnaus järjestettiin vuonna 2006, ja jo vuonna 2007 palkintopotti saavutti miljoona euroa – tämä oli samalla lajin suurin palkintopotti aikoinaan. Vuonna 2008 World Series of Backgammon järjesti suurimman siihen mennessä järjestetyn turnauksen, johon osallistui noin 500 pelaajaa ympäri maailmaa.

World Backgammon Association (WBA) on vuodesta 2007 lähtien järjestänyt suurimpia backgammonin kiertäviä turnauksia. Nämä turnaukset kulkevat nimellä European Backgammon Tour, ja ne järjestetään monissa eri maissa. Kaikki European Backgammon Tourin turnaukset televisioidaan, eivätkä osakilpailujen ja kokonaiskisan rahapalkinnot jätä osallistujia kylmäksi.

Backgammonin nettiturnaukset

Internet on tuonut pelien maailmaan kenties suurimman muutoksen tuhansiin vuosiin. Netin ansiosta lautapelejä voi pelata missä vain ja milloin vain, ilman fyysisiä rajoituksia.

Backgammon soveltuu mainiosti nettipelaamiseen. Lajissa järjestetään lukuisia nettiturnauksia päivittäin; yksi suosituimmista pelimuodoista ovat freeroll backgammon -turnaukset, joissa turnauksiin pääsee mukaan ilman rahapanostusta.

Turnauksia järjestetään jatkuvasti eri pelisivustoilla. Korkeatasoisia nettiturnauksia järjestää muun muassa GridGammon, mutta tämän pelitarjoajan käyttämiseksi pelaajan on asennettava tietokoneelleen erillinen sovellus. Esimerkiksi First Internet Backgammon Server -turnauksiin voi sen sijaan osallistua suoraan selaimella. Näiden kahden suositun backgammon-sivuston lisäksi DailyGammon tarjoaa turnauksia, joita pelataan siirto kerrallaan. Ne voivat kestää huomattavasti kauemmin kuin muut turnaukset. Internetissä järjestettävien turnausten rooli tulee luultavasti kasvamaan vuosien saatossa, minkä lisäksi nettipelaaminen on kasvattanut lajin suosiota ylipäätänsä.