Grundläggande pokerinstruktioner

Grunderna i poker

Att lära sig grundläggande poker är inte alls så svårt som många tror. Stud Poker och Draw Poker är de två vanligaste typerna. Båda spelen har nästan liknande regler, som finns här.

Varje spelare får fem kort i Stud Poker (eller sju för vissa spel). Spelare uppskattar sedan den relativa styrkan av sina händer och placerar vad baserat på den bedömningen. Om inte någon annan är redo att matcha spelarens insats, vinner den spelare som bjuder flest marker. I så fall kommer de återstående två (eller fler) spelarna att avslöja sina kort. Alla marker går till den bästa handen.

Behöver du några marker för att få igång ett spel?

På Amazon erbjuder vårt föredragna pokerset allt du behöver för att komma igång.

Varje spelare tilldelas fem kort i Draw Poker, och en satsningsrunda följer. De återstående spelarna kan sedan försöka stärka sina händer genom att byta ut upp till tre kort mot tre nya kort från leken. Om en spelare har ett ess kan han välja att byta alla fyra av sina andra kort.

Satsningsrundorna går så här: Varje spelare har fyra möjligheter som börjar till vänster om dealern:

Höj – En spelare som tror att han har en bra hand (eller vill att de andra spelarna ska tro att han har en bra hand) kan höja satsningen som krävs för att fortsätta spela.
Fold – En spelare som tror att hans hand inte är tillräckligt stark för att vinna men inte vill riskera mer pengar kan lägga ner sina kort. Han kommer inte att vinna handen, men han kommer inte att förlora fler marker heller.
När en spelare höjer insatserna måste de andra spelarna bestämma om de ska höja insatserna igen, lägga sin hand eller syna, vilket innebär att matcha summan som satsas av spelaren som höjde.
Check – Om ingen har höjt den nödvändiga satsningen för att fortsätta, kan en spelare kontrollera eller skicka vidare sitt satsningsalternativ.
Även om det finns många olika typer av pokerspel, följer praktiskt taget alla samma grundläggande principer. Varje deltagare får vanligtvis fem eller sju kort. Spelare försöker göra den bästa femkorts pokerhanden de kan (se nedan). Varje pokerspel har samma handhierarki, där bättre händer är sällsynta och svårare att få än svagare kort.

Från bäst till sämst, individuella kort rankas. Om två spelare har samma hand, bryter rangen på ett kort ofta oavgjort. Det mest värdefulla kortet är ess. Därifrån är det kung, dam, knekt, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och så vidare.

Från det lägsta till det högsta värdet av händerna:

Högt uppsatt kort. Om ingen kombination kan fastställas, värderas det högsta enskilda kortet i en spelares hand. Om två spelare har samma höga kort, bryts oavgjort av det näst högsta kortet.
Till exempel: 5 8 10 Q A
Ett par. När du har två av samma kort har du ett par.
9 9 5 8 K, till exempel
Två set. Spelaren med det högsta paret vinner när fler än en spelare har två par.
Exempel: 9♠ 9♦ 5♣ 5♥ 8♥
Tre i rad.
Exempel: 9♠ 9♦ 9♥ 5♣ 8♣
Hetero. En stege är en femkortshand som består av en löpande sekvens av kort i vilken färg som helst. Om två spelare har stegar vinner det högre kortets stege.
Till exempel: 9 10 J Q K
Spola. En färg uppstår när alla fem korten i en hand är av samma färg. Om två spelare har en färg, vinner den som har det högsta kortet i färgen.
9 5 Q K 7 är ett exempel.
Det är fullt hus. En kåk uppstår när en spelare har tre-i-a-slag och ett par i samma hand.
Exempel: 9♠ 9♦ 9♥ 5♣ 5♥
Fyra i rad. Om du har turen att ha alla fyra siffrorna i ett visst nummer, har du en mycket stark hand.
Straight Flush, till exempel, 9 9 9 9 9 5. En straight flush består av fem på varandra följande kort från samma färg, vilket är mycket ovanligare än fyra lika.
Till exempel: 9 10 J Q K
Flush Royal. Denna legendariska kombination, som genereras av en Straight Flush som går till Esset, är den största av dem alla. Chansen att få denna hand är så hög som 1 på 650 000.
Exempel: 10♥ J♥ Q♥ K♥ A♥
Mål
Spela dessa spel med dina barn utan att använda några marker eller pengar, och låt dem försöka bemästra att känna igen händerna och spela dem korrekt. Äldre barn väljer ofta att spela för marker istället för pengar. Det räcker för att vinna genom att samla den största stacken.

Spela för pengar.

Den sofistikerade utrustningen som följer med poker är en av de saker som äldre barn tycker om med det. Om du får ut en grön filt och några riktiga pokermarker kan du förvandla en trevlig hemmamatch till en händelse. Gör markerna värdelösa, men ge den person som slutar med flest marker ett litet pris. Hela din familj kommer att trivas.