Strategia

Backgammon on sekoitus taitoa ja tuuria. Pelaajien tulee kyetä analysoimaan pelitilannetta, sillä pelkkä pelinappuloiden siirtäminen kohti maalia siten, että blotteja (yksittäisiä nappuloita) jää mahdollisimman vähän, tuottaa harvoin tulosta. Oppimalla pelin keskeiset backgammon-strategian elementit, muuttuu backgammon hetkessä tuuripelistä taitopeliksi. Ennen taktiikoihin perehtymistä kannattaa kuitenkin tutustua backgammonin perussääntöihin, etenkin kotiuttamiseen ja saartopeliin. Lue tästä backgammonin säännöt.

Backgammon-strategia

Alla esittelemme sinulle backgammon-strategiaa erilaisiin pelitilanteisiin avausheitoista myöhempiin pelin vaiheisiin. Osa taktiikkavinkeistä kannattaa opetella ulkoa, jotta pelaaminen sujuu automaattisesti jatkuvasti toistuvissa tilanteissa. Tärkein asia backgammon-strategiaa opetellessa on kuitenkin ajatella omilla aivoilla. Backgammon on looginen peli, ja kun ymmärrät ajatteluketjun taktisten ratkaisuiden taustalla, voit myös luoda omia pelistrategioitasi. Ja se, jos mikä, on backgammonin pelaamista parhaimmillaan.

Avausheitto

Backgammonissa avausheitto on tärkeä heitto. Tuplia ei voi avausheitossa heittää, mikä tarkoittaa sitä, että toisena aloittavan pelaajan ensimmäinen heitto voi olla tuplaheitto. Erilaisia avausheittoja on 15, ja ne jakautuvat kolmeen tyhmään: blokkaavat avausheitot, splittaavat avausheitot sekä juoksuavausheitot.

Blokkaavat avausheitot

Backgammonin parhaina heittoina voi pitää niitä heittoja, joilla saa valloitettua pointteja. Tällaisia heittoja on neljä. 3-1 heittoa pidetään yleisesti parhaana mahdollisena avausheittona, ja syystäkin. 3-1 heitto mahdollistaa tärkeän viitospointin valtaamisen välittömästi ja samalla blokkauspointin rakentamisen.

4-2 heitolla voit vallata nelospointin, 6-1 heitolla voidaan vallata seiskapointti välittömästi, 5-3 valtaa taas kolmospointin. Jokainen valloitettu pointti vaikeuttaa vastustajan takamiesten siirtoa, mistä lisää myöhemmin.

Splitit avausheittona

Splittaavia heittoja on yhdeksän. Niillä tarkoitetaan heittoja, joilla voit siirtää yhden nappulan turvaan, mutta toinen muodostaa blotin, eli vastustaja voi syödä sen. Monet heitot mahdollistavat kuitenkin sen, että voit seuraavalla heitolla saada nappulan turvallisesti blokkiin.

Kaksi juoksuavausheittoa

Jäljelle jää kaksi avausheittoja, eli kaksi heittoa, joilla ei voi muodostaa yhtään blokkia. Nämä kaksi heittoa ovat myös silmäluvuiltaan suurimmat mahdolliset heitot, 6-4 ja 6-5, mistä syystä niitä käytetäänkin omien takamiesten kotiuttamiseen. Yleensä yhtä takamiestä siirretään niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Toisena aloittavan pelaajan avausheitot

Toisena aloittavalla pelaajalla on käytössään kuusi heittomahdollisuutta enemmän, eli 21 erilaista aloitusheittoa. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin aloittava pelaaja, hän voi heittää tuplia. Tuplaheitot mahdollistavat jopa neljän nappulan liikuttamisen. Esimerkiksi 6-6 heitolla voit valloittaa vastustajan seiskapointin saaden takamiehet liikkeelle sekä valloittaa oman kakkospointin.

Jokainen tuplaheitto on vahva aloitus toiselle pelaajalle, sillä niillä voi syödä samalla, kun rakentaa turvallisesti blokin. Kahden uuden blokin rakentaminen on aina erittäin voimakas tapa aloittaa.

 
 
backgammon-suomi-artikkeli-images-strategia 

Backgammonin keskeiset taktiset elementit

Kun backgammonin pelimekaniikka on tuttu, keskeiset taktiset elementit on helppo oppia. Kuten monissa taktiikkapeleissä, oikea ajoitus on keskeisen tärkeää. Backgammon on perusteiltaan nopeuspeli, eli pelin voittaa se pelaaja, joka siirtää ensimmäisenä nappulansa kotipesään.

Blottien syöminen

Yksi tärkein pelinopeuteen vaikuttava elementti on blottien syöminen, eli se, että joko oma, tai vastustajan yksittäinen pelinappula tulee syödyksi. Yksittäinen pelinappula on aina haavoittuva – jouduttuaan syödyksi, joutuu se aloittamaan vastustajan parrulta. Kuten säännöt-osiossa ilmenee, tulee pelaajan aina palauttaa syöty pelinappula ennen muun pelin jatkamista. Tämä voi viedä hyvinkin paljon aikaa, erityisesti jos vastustaja on rakentanut blotteja, eli hän on siirtänyt kaksi tai useamman nappulan pointille.

Palauttaessa yksi heitoista käytetään laudalle siirtymiseen, ja vasta toisella saa liikkua, mikä hidastaa peliä tuntuvasti. Erityisesti pelilaudan kotikentän lähettyvillä olevien nappuloiden syöminen voi haitata pelin kulkua merkittävästi. Blottien syöminen on miltei aina paras mahdollinen siirto. Onnistuessasi syömään kaksi blottia, on yleensä aika käyttää tuplausnoppaa.

Blokkien rakentaminen

Jos yksittäinen pelinappula pointilla on haavoittuvainen, niin kahden tai useamman yhdistäminen tekee siitä blokin. Blokki paitsi turvaa pointilla olevat nappulat, myös estää vastustajaa siirtämästä merkkejään kyseiselle pointille. Usean blokin ryppäät voivat estää kokonaan vastustajasi etenemisen pelilaudalla, mutta muista, että vastustajan blokit voivat tehdä saman sinulle. Koska yksittäiset pelinappulat ovat vaarassa tulla syödyksi, niin yleensä pelinappulat pyritään siirtämään siten, että ne rakentavat mahdollisimman usein blokkeja. Tämä ei tietenkään nopan heittojen takia aina tai useinkaan ole mahdollista, mikä tarkoittaa riskien analyysia ja riskin ottamista.

Koska pointilla olevien nappuloiden määrällä ei ole kahden jälkeen merkitystä, kannattaa blokkeja miltei aina pyrkiä hajauttamaan, jos se vain on mahdollista. Yleensä aloittelijat sortuvat suojaamaan nappulansa siten, että he kasaavat niitä mahdollisimman paljon yhdelle pointille. Tämä kuitenkin hidastaa armeijan liikkumista, eikä uusia blotteja ole helppo valloittaa.

Pelin kulku vaikuttaa siihen, mitkä pelilaudan pointit ovat tärkeitä kulloisessakin pelivaiheessa. Esimerkiksi pelin alussa oma vitospointti on tärkein, sillä se estää vastustajaa palauttamasta nappuloita sille, minkä lisäksi se hankaloittaa vastustajan takamiesten kotiuttamista. Lisäbonuksena vitospointissa olevat nappulat ovat valmiita kotiutettavaksi. Jokainen kotikentän tuntumassa oleva pointti, joka estää vastustajaa palauttamasta syötyjä nappuloita tai siirtämästä takamiehiä, on vahva ehdokas blokin rakentamiselle.

Takamiehet – karkaa omillasi, blokkaa vastustajasi

Takamiehillä tarkoitetaan niitä kahta nappulaa, jotka kummallakin pelaajalla on vastustajansa kotikentän ensimmäisellä pointilla. Nämä kaksi nappulaa ovat mahdollisimman kaukana omalta kotikentältä, joten niiden siirtäminen sinne vie aikaa. Lisäksi ne sijaitsevat vastustajan kotikentällä, jonne hänen on kaikkein helpoin rakentaa blokkeja. Takakentälle unohdetut, usean blokin taakse jääneet takamiehet tarkoittavat, että peli on käytännössä menetetty. Takamiehien siirtäminen on ongelmallista, sillä ilman tuplaheittoa ne ovat usein todella haavoittuvaisia syödyksi tulemiselle.

Backgammonissa kehittyminen

Backgammonissa voittaminen vaatii tuurin ja taktiikan lisäksi riskinottoa. Näiden lisäksi on hyvä opetella pin count, eli kaikkien nappuloiden kotiuttamiseen tarvittavat askeleet laudalla. Tämä taito kannattaa ehdottomasti harjoitella, sillä siitä on hyötyä voittomahdollisuuden maksimoimisessa tiukoissa tilanteissa.