Backgammon on kahdelle pelaajalle tarkoitettu lautapeli, jonka tavoitteena on siirtää omat nappulat omalle kotilaudalle ja sen jälkeen poistamaan ne pelilaudalta. Voittaja on pelaaja, joka ensimmäisenä poistaa kaikki pelinappulansa pelilaudalta. Peli on sekoitus tuuria ja taktiikkaa. Backgammon on hyvin vanha peli, ja sen säännöistä on olemassa lukuisia eri versioita. Peliä pelataan yleensä useita kierroksia, ja backgammonissa on tärkeää miettiä, miten kukin heitto palvelee kokonaisuutta.
Backgammonin säännöt
Alta löydät backgammonin säännöt kokonaisuudessaan. Tässä artikkelissa keskitymme nimenomaan backgammonin perussääntöihin; eri backgammon-variantit lisäävät peliin omia sääntöjään tai poistavat pelistä joitakin elementtejä.
Vaikka eri pelivariantit ovatkin mielenkiintoisia, suosittelemme kuitenkin aloittamista alla olevilla perussäännöillä. Kun perusteet ovat hallussa, on helpompaa ja mukavampaa siirtyä hakemaan haastetta tai vaihtelua uusista sääntömuunnoksista. Backgammon netissä sujuu yleensä tässä esitellyillä säännöillä.
Pelilauta ja alkutilanne
Pelilauta koostuu neljästä osasta ja 24 kolmiomaisesta pelipaikasta, eli pointista. Kullakin pelaajalla on käytössään joko 15 punaista (tai mustaa) tai 15 valkoista pelinappulaa. Punaisten nappuloiden kotilauta on laudan oikea yläneljännes. Vastaavasti valkoisten kotialue on oikea alanurkka. Laudan keskellä oleva parru jakaa pelilaudan kahteen osaan, joista toinen sisältää pelaajien sisäkentät ja toinen ulkokentät. Jokaisessa pelilaudan neljänneksessä on kuusi pointtia. Kumpikin pelaaja kiertää nappulansa omalle kotialueelleen ulkokentän kautta.
Kaikki nappulat asetetaan pelilaudalle pelin alussa. Kummankin pelaajan nappulat asetetaan laudalle siten, että ne on aseteteltu identtisesti molemmista aloituspäistä katsottuna. Nappuloita asetetaan kaksi kummankin pelaajan kotikentän ensimmäiselle pointille, viisi nappulaa kuudennelle pointille, kolme kahdeksannelle ja loput viisi kahdennelletoista pointille.
Pelin kulku ja noppien heitto
Molemmilla pelaajilla on käytössään kaksi noppaa. Pelin alussa kumpikin pelaajista heittää yhtä noppaa. Pelin aloittaa se pelaaja, joka heittää suuremman silmäluvun. Tasatilanteessa heitetään uudestaan. Pelaajien heittämät silmäluvut ovat samalla myös aloittavan pelaajan ensimmäinen siirto. Seuraavat siirrot tapahtuvat noppaa heittämällä, kukin pelaaja vuorollaan. On tärkeää tietää, että pelaajien on käytettävä kaikki heittonsa, jos heillä on mahdollisuus siirtää nappuloita alla selitettyihin laillisiin paikkoihin.
Oletetaan, että aloittavat silmäluvut ovat kolme ja viisi, ja aloittava pelaaja on valkoinen. Hän voi tällöin esimerkiksi siirtää kaksi nappulaa kiilalta 12 kiiloille 15 ja 18, tai yhden nappulan kiilalle 20. Nappulan voi siirtää pointeille, jotka ovat joko tyhjiä tai joissa on jo ennestään ainakin yksi oma nappula, sekä pointeille, joissa on vain yksi vastustajan nappula. Viimeisen kohdan vaihtoehdossa vastustajan nappula tulee samalla syödyksi, eli se asetetaan pelilaudan syövän pelaajan puoleiselle parrulle. Nappuloita voi olla syötynä useita. Pointeilla olevien nappuloiden määrää ei ole rajoitettu, ja on mahdollista, joskin epätodennäköistä, että kaikki 15 nappulaa voivat sijaita samassa pointissa.
Pelaajan, jolla on syötyjä nappuloita, tulee käyttää heittonsa pelinappuloiden takaisin saamiseksi. Se onnistuu vain, jos syödyn nappulan voi siirtää laillisiin pointteihin, kuten yllä mainittiin aikaisemmin. Jos syötyjä nappuloita on useita, tulee jokainen niistä kotiuttaa vuorollaan ennen kuin pelaaja voi jatkaa muuta peliään. Hallitsemalla omaa kotikenttäänsä syödessään vastustajan nappulan voi pelaaja lamauttaa vastustajansa pelin täysin.
Kahden saman silmäluvun heittäminen
Jos pelaaja heittää tuplat, eli kaksi kappaletta samaa silmälukua, kaksinkertaistetaan hänen siirtonsa. Eli jos esimerkiksi seuraava pelaaja heittäisi kaksi kolmosta, saa hän siirtää nappuloitaan neljä kertaa kolmen pointin matkan.
Tuplien heittäminen saattaa muuttaa pelitilannetta dramaattisesti. Niiden heittäminen on hyvin tehokas tapa siirtää nappuloita ja kotiuttaa niitä, sillä tällöin voi siirtää niitä useamman samalle pointille. Tällöin pelaaja hallitsee kyseistä pointtia, eikä hänen nappuloitaan voida syödä. Lisäksi useamman nappulan saaminen samalle pointille estää vastustajaa siirtymästä sille. Jos pelaaja ei voi tehdä laillisia siirtoja, menettää hän vuoronsa, joten esimerkiksi saamalla kaksi nappulaa kullekin kuudelle peräkkäiselle pointille estetään vastustajan liikkuminen noiden pointtien yli kokonaan.
Nappuloiden kotiuttaminen
Saatuaan kaikki 15 nappulaansa omalle alueelle voi pelaaja alkaa kotiuttamaan nappuloitaan. Voittaja on luonnollisesti se pelaaja, joka ensimmäisenä kotiuttaa kaikki nappulansa. Poistaminen tapahtuu noppaa heittämällä, silmälukujen mukaan. Noppien silmäluvut osoittavat pointit, joilta pelaaja voi poistaa nappulat. Jos silmäluku osoittaa tyhjälle pointille, ja pelaajalla on nappuloita vain sitä pienemmillä pointeilla, voi pelaaja poistaa nappuloita suurimmalta mahdolliselta pointilta, jossa nappuloita on. Mikäli vastaavassa tilanteessa pelaajalla olisi nappuloita suuremmilla pointeilla, tulee pelaajan siirtää näitä nappuloita nopan osoittaman verran eteenpäin.
Esimerkki: pelaaja heittää kolmosen ja kyseinen pointti on tyhjä, mutta pointeilla 4 ja 5 on nappuloita. Pelaajan tulee tällöin siirtää nappuloita eteenpäin näiltä pointeilta. Tätä jatketaan kunnes toinen pelaajista saa kotiutettua kaikki nappulansa. On tärkeää huomata, että pelaajan ei ole pakko kotiuttaa nappuloitaan, jos hänellä on muita laillisia siirtoja käytettävänään. Joissain tilanteissa tämä saattaa olla pelaajalle edullisempaa.
Tuplausnoppa ja pisteytys
Pelin voittaa pelaaja, joka ensimmäisenä kotiuttaa kaikki 15 nappulaansa. Jos hävinnyt pelaaja on onnistunut poistamaan ainakin yhden omista nappuloistaan, saa voittaja yhden pisteen. Jos hävinnyt pelaaja ei ole onnistunut poistamaan yhtään nappulaa, pelaa voittaja tällöin gammonin ja saa kaksi pistettä. Jos vastustajalla on tämän lisäksi nappuloita voittavan pelaajan kotikentällä, pelaa voittaja tällöin backgammonin ja saa täydet kolme pistettä.
Pelin aikana pelin pistemäärä voidaan tuplata. Tuplausnoppa on backgammonin strategisesti keskeinen noppa, jolla nimensä mukaisesti tuplataan kunkin pelisession voittajan saama pistemäärä. Yhden pelisession aikana voi tapahtua useita tuplauksia. Ensimmäisen tuplauksen jälkeen jatkotuplauksia saa tarjota pelaaja, joka hyväksyi edellisen tuplauksen. Tuplauksen suuruutta kuvaa nopan silmäluvut 2, 4, 8, 16, 32.
Tuplausnopalla voidaan pakottaa vastustaja luovuttamaan, tai varmistaa, että oma voitto tuo mahdollisimman paljon pisteitä. Jos toinen pelaaja ei hyväksy tuplausta, häviää hän kyseisen kierroksen. Joskus luovuttaminen voi palvella suurempaa kokonaisuutta. Yhden session maksimipisteet saavutetaan tilanteessa, jossa voittaja saa backgammonin, ja tuplausnoppa näyttää lukua 32. Pisteytyksen ja tuplauksen ansiosta backgammon-pelin kesto voikin vaihdella hyvin paljon.