Variantit

Backgammon on yksi vanhimmista tunnetuista kahden pelaajan lautapeleistä. Peli on kehittynyt nykyiseen muotoonsa tuhansien vuosien aikana, ja siitä on olemassa lukuisia muunnelmia ja sukulaispelejä. Osa niistä, etenkin lapsille suunnatut versiot, ovat puhtaasti sattumaan perustuvia, eikä niissä ole mukana taktisia elementtejä. Joissakin varianteissa sattuman rooli on eliminoitu kokonaan. Tässä artikkelissa keskitytään lähinnä tuomaan esille erilaisia backgammonin sääntömuunnoksia.

Backgammonin erilaisia variantteja

Backgammonin pelilautaa voidaan käyttää hyvin erilaisten pelien pelaamiseen, ja useimmat muunnokset liittyvät pelin kulkuun pelilaudan pysyessä samana. Jotkin sääntömuunnokset, kuten esimerkiksi Simborgin sääntö, pyrkivät joko tasapainottamaan peliä tai muuten muuttamaan sen kulkua. Tällaiset muunnokset saattavat poistaa elementtejä, jotka “rikkovat” pelin, eli ne esimerkiksi poistavat liian hyvien alkuheittojen peliä sotkevat vaikutukset. Voit lukea backgammonin yleiset säännöt täältä.

Backgammon on yksi vanhimmista lautapeleistä, ja sen perusmekaniikka voidaan havaita lukuisissa moderneissa lautapeleissä. Voit tutustua backgammonin historiaan ja muinaisiin versioihin täällä. Monissa backgammonia pelaavissa maissa on myös käytössä omia sääntömuunnoksia, ja lisäksi samoilla varianteilla voi olla useita eri nimiä. Kaikkien varianttien listaaminen tässä ei ole mielekästä; sen sijaan tässä artikkelissa perehdytään yleisimpiin sääntömuunnoksiin ja annetaan niistä muutamia esimerkkejä. Tässä artikkelissa perehdytään siis toisin sanoen backgammonin nykyaikaisiin variaatioihin, joita pelataan aktiivisesti edelleen.

Sääntömuunnokset

Yleensä sääntömuunnoksilla pyritään vaikuttamaan pelin kulkuun joko lisäämällä tai vähentämällä taidon merkitystä. Joissakin variaatioissa nopan heittäminen on korvattu siten, että pelaaja yksinkertaisesti siirtää nappuloita haluamilleen paikoille. Pelinappulat voidaan myös asettaa eri tavoin pelilaudalle, tai niitä voi olla eri määrä. Joissakin variaatioissa, kuten Roll-Over Backgammonissa on mukana uusintaheitot, joilla voidaan korjata omaa huonoa heittoa, tai estää vastustajan hyvä heitto. Moni pieneltä vaikuttava muutos voi muuttaa peliä ratkaisevasti. Yksi uusintaheitto voi muuttaa koko pelin lopputuloksen varsin dramaattisesti.

Pelinappuloiden määrä

Hyperbackgammon on muuten samanlainen peli kuin backgammon, mutta tässä backgammon-variantissa kummallakin pelaajalla on käytössään vain kolme pelinappulaa. Peli on luonnollisesti huomattavasti backgammonia nopeampi, eikä siinä voi suojata kuin kaksi nappulaa kerrallaan. Lisäksi tämän variantin jokainen mahdollinen siirto ja lopputulos on mallinnettu tietokoneilla, joten tietokoneet voivat joka kerta pelata pelikierroksen täydellisen optimoidusti.

Nackgammon on muuten samanlainen, kuin backgammon, mutta pelaajilla on kaksi ylimääräistä nappulaa vastustajan kotikentän toisella kiilalla. Tämä pieneltä vaikuttava muutos on kuitenkin varsin suuri. Nackgammon vaatii enemmän taitoa ja kestää pidempään kuin backgammon, sillä pelaajat eivät voi helposti siirtää kaukaisimpia pelinappuloita omalle kotikentälleen. Lisäksi Nackgammonissa on mukana Jacobin sääntö, eli pelaajat voivat pelata gammonin ja backgammonin vain, jos tuplausnoppaa on käännetty ainakin kerran.

Aloituspaikat ja pelin kulku

LongGammon on muuten samanlainen kuin backgammon, mutta pelaajien jokainen nappula aloittaa vastustajan ensimmäiseltä kiilalta. Tuplausnoppa on käytössä tässä variaatiossa. Misere on puolestaan backgammonin väännös, jossa voittaja on pelaaja, joka onnistuu viimeisenä kotiuttamaan kaikki nappulansa. Tämä variaatio vie yleensä paljon aikaa pelata loppuun. Tuplausnoppa on käytössä, mutta pelaajat eivät voi pelata gammoneja tai backgammoneja. Poof on variaatio, jossa pienempi nopan silmäluku pelataan ensin. Venäläisessä backgammonissa molemmat pelaajat liikkuvat samaan suuntaan.

 
 
backgammon-suomi-artikkeli-images-3 

Puhtaaseen sattumaan perustuvat backgammonin variaatiot

Monet backgammonin sääntömuunnokset pyrkivät tekemään pelistä helpomman tai muuttaa sen puhtaasti sattumaan perustuvaksi. Backgammonista on olemassa lukuisia lapsille suunnattuja kevyempiä variaatioita, kuten BlastOff, jossa ei voi syödä pelinappuloita, Torjuntapeli, jossa nappulat siirretään pelilaudalle noppaa heittämällä, sekä Eurekai.

Monet lapsille suunnatut variaatiot ovat puhtaasti sattumaan perustuvia, ja niiden voidaan katsoa toimivan ensisijaisesti perehdyttäjinä varsinaisen backgammonin pelaamiselle. Lisäksi ne opettavat hyvin sen, milloin tuplausnoppaa kannattaa käyttää. Kun tarkastellaan backgammonin muinaisia muotoja, voidaan havaita, että useat lasten variaatioista ovat itse asiassa hyvin samantapaisia näiden backgammonin esiasteiden kanssa.

Puhtaasti taitoon perustuvat backgammonin variaatiot

Backgammon on yhdistelmä sattumaa ja taitoa, mutta poistamalla sattuman rooli, muuttuu peli shakin kaltaiseksi taitopeliksi. Jotkin backgammonin variaatiot, kuten Grasshopper ja No Chance Backgammon, poistavat sattuman roolin kokonaan poistamalla pelistä noppien heittämisen.

Toiset variantit korvaavat nopat muilla välineillä, kuten esimerkiksi Domino Backgammon, jossa ne on korvattu dominopalikoilla, joiden silmäluku vastaa siirtojen määrää. Pelaajien tulee tarkasti miettiä jokainen siirtonsa, sillä jokaista siirtojen yhdistelmää, kuten esimerkiksi 1 ja 6, on käytössä vain yksi, eli siirtovaihtoehdot vähenevät pelin edetessä. Tämä tarkoittaa sitä, että peliä täytyy miettiä kokonaisuutena, ei vain hetkittäisinä parhaina siirtoina. Lisäksi tuplapalojen sekä tuplausnopan käyttöä on rajoitettu.

Grasshopperissa kaksi tai useampi nappulaa samalla kiilalla rakentaa muurin, jota ei voi ylittää kummastakaan suunnasta. Tämä tarkoittaa sitä, että rakentamalla muurin pelaaja voi estää myös omien pelinappuloiden liikkumisen muurin yli. Lisäksi pelaajat valitsevat mihin haluavat siirtää nappulansa.

No Chance Backgammonissa, alkuperäiseltä nimeltään Zarsiz Tavlassa, pelaajat valitsevat kumpikin yhden siirron jokaisella vuorolla, eli periaatteessa pelaaja saa yhden hyvän siirron ja yhden huonon siirron. Pelaajat voivat valita saman numeron kaksi kertaa pelin aikana, kumpikin yhden kerran.

Muita backgammonin sääntömuunnoksia

Jotkin backgammonin variantit on tarkoitettu lähinnä huvitukseksi. Esimerkiksi Backgammon-to-lose muuttaa peliä siten, että aluksi pelaajat siirtävät nappuloita kolmen vuoron ajan mahdollisimman huonoihin paikkoihin. Tämän jälkeen pelaajat vaihtavat puolia. Näin päästään pelaamaan aloitustilanteita, joita ei yleensä mitenkään muuten voisi generoitua. Jotkin muunnokset poistavat tai muuttavat tuplausnopan käyttöä, tai tuovat peliin mukaan kolmannen nopan. Tällöin pelaajat valitsevat kaksi itselleen parasta silmälukua kolmesta. Lisäksi on olemassa muunnoksia, joissa pelaajat näkevät vastustajansa tulevan heiton ennen kuin he siirtävät omia nappuloitaan. Kuulostaa mainiolta, mutta valitettavasti sääntömuunnos koskee molempia osapuolia.