backgammon-suomi-featured-images-artikkeli-ruotsi

Backgammonin 2016 MM-kisojen voitto Ruotsiin

Backgammonin ystävät ovat kamppailleet pelin aseman puolesta taitopelinä jo vuosien ajan. Mielipiteitä aiheesta on edelleen monia, mutta enemmän aihetta tunteville juttu on selvä: backgammonissa ei pelkällä tuurilla pitkälle pötkitä.

Pelin kovimmat tekijät ottavat toisistaan mittaa joka vuosi järjestettävissä backgammonin MM-kisoissa, jotka käydään nykyään aina Monacossa, Monte Carlossa. Suomalaista MM-kultamitalistia lajiin ei vielä ole saatu, mutta läntinen naapurimme on jo pitkään kuulunut lajin huippumaiden joukkoon. Myös vuosi 2016 oli ruotsalaisten, sillä Jörgen Granstedt nappasi backgammonin maailmanmestaruuden itselleen jo kolmatta kertaa – ennätyksellisesti.

Historialliset ruotsalaisjuhlat Monte Carlossa

Elokuussa käyty MM-turnaus oli odotetun mielenkiintoinen tapahtuma, johon lajin parhaat nimet saapuivat sankoin joukoin. Double-elimination formaatissa käydyn turnauksen finaalissa Jörgen Granstedt voitti yhdysvaltalaisen Joe Russelin tiukan kamppailun jälkeen ja pääsi nostamaan himoittua pokaalia urakkansa päätteeksi.

Jörgen Granstedtin kolmas backgammonin maailmanmestaruus oli historiallinen, sillä ruotsalaiskonkari nappasi tittelin itselleen jo kolmatta kertaa. Se niistä tuuripeli väitteistä. Ensimmäistä kertaa Granstedt nappasi tittelin itselleen vuonna 1999, voitti uudelleen kaksi vuotta myöhemmin ja otti nyt siis kolmannen mestaruutensa 15 vuotta edellisen jälkeen.

Jo lähes 50 vuotta MM-backgammonia

Ensimmäiset backgammonin MM-kisat järjestettiin vuonna 1967 Las Vegasissa, jossa kilpailuja käyntiin ensimmäiset 7 vuotta, ennen kuin tapahtuma siirtyi hiljalleen Bahaman kautta Monacoon. Lajin alkuvuodet menivät yhdysvaltalaispelaajien hallinnassa, mutta vuosien saatossa backgammon-valtikka on löytänyt tiensä yhä useammin vanhalle mantereelle ja Japaniin. Viimeisin yhdysvaltalaismestaruus onkin nykyään niinkin kaukaa kuin vuodelta 2005.

Pelissä kilpaillaan samassa sarjassa naisten ja miesten välillä; vuosien saatossa naiskauneudesta on saatu nauttia ykköskorokkeella kolmesti, viimeksi vuonna 2014, jolloin Japanin Akiko Yazawa voitti turnauksen. Erikseen järjestetään tosin myös naisten oma trunaus, jota on pelattu vuodesta 2008 lähtien.

Leave a Comment